• Bine ai venit!

Controverse în jurul interzicerii circulației autovehiculelor în Parcul Herăstrău: Critici către primarul general Nicușor Dan

Decizia privind accesul autovehiculelor în Parcul Herăstrău stârnește critici și tensiuni. Primarul general, Nicușor Dan, este acuzat de lipsă de curaj în aplicarea legii. Situația a generat reacții și polemici în mediul online.

Pe Facebook, viceprimarul a scris: „Accesul autovehiculelor permis din nou în Parcul Herăstrău. După o 'minune' care a durat o zi și câteva ore, primarul general Nicușor Dan a dispus instituțiilor din subordine să permită din nou accesul autoturismelor dinspre Șoseaua Nordului pe aleile din Parcul monument istoric Herăstrău, în ciuda argumentelor legale prezentate. Lipsa de curaj în aplicarea legii pentru zona Herăstrău Nou este o pată pe obrazul autorității publice locale din Primăria Municipiului București”.

Pe 31 mai, Horia Tomescu, reprezentant al administrației locale, anunțase că a luat măsuri pentru a interzice circulația vehiculelor în parc pe aleile dinspre Șoseaua Nordului. Măsura urma să intre în vigoare pe 7 iunie, iar Tomescu sublinia că acea porțiune de șapte hectare din parc fusese vândută în 1999, dar ulterior deciziile instanțelor au confirmat că aparține Municipalității.

„A urmat o lungă bătălie în instanțele de judecată, în momentul de față există hotărâri definitive și irevocabile prin care Municipiul București este proprietarul și administrația locală este responsabilă pentru această suprafață de domeniu public”, preciza Tomescu.

Pe 6 iunie, Hubert Thuma, președintele Consiliului Județean Ilfov și președinte interimar al PNL București, a criticat decizia de a interzice circulația mașinilor pe aleile dinspre Șoseaua Nordului.

„Părinții care își duceau copiii la locurile de joacă din Herăstrău, în partea de nord, sunt afectați de decizia USR. USR a decis să interzică circulația mașinilor pe aleile dinspre Șoseaua Nordului. E normal să ne gândim la protejarea mediului și să luăm măsuri în acest sens, dar este important să respectăm toți cetățenii și să le ușurăm viața într-un oraș care deja are multe probleme. Am observat mulți bătrâni bucurându-se de soare și de liniște în zona de nord a parcului. Aceștia erau duși cu mașina de către copii sau nepoți, iar posibilitatea de a parca aproape de parc le era de mare ajutor”, a scris Thuma pe Facebook.