• Bine ai venit!

"Controverse privind Ordonanța de Urgență adoptată de Guvern în privința revendicărilor profesorilor"

Guvernul este acuzat că a înșelat profesorii, iar una dintre principalele lor revendicări lipsește din Ordonanța adoptată joi. Sindicaliștii din domeniul educației susțin că Guvernul nu a garantat în noua grilă salarială, prevăzută în viitoarea Lege a salarizării unitare, că salariul unui profesor debutant va fi echivalent cu salariul mediu brut pe economie. Aceasta este o solicitare-cheie a profesorilor care au intrat în grevă.

Guvernul, prin purtătorul de cuvânt Dan Cărbunaru, se apără, afirmând că această garanție este inclusă într-un paragraf al notei de fundamentare a Ordonanței. Totuși, trebuie menționat că nota de fundamentare a unei ordonanțe de urgență nu are putere de lege.

Trebuie amintit că Ordonanța de Urgență adoptată de Guvern prevede o creștere lunară de 1.000 de lei brut pentru cadrele didactice și de 400 de lei brut pentru cele nedidactice. Cu toate acestea, profesorii au declarat anterior că nu acceptă aceste măsuri și vor continua greva.

Președintele Klaus Iohannis a declarat că profesorii s-au simțit jigniți pe bună dreptate, însă Ordonanța de Urgență rezolvă trei aspecte importante. El a menționat că greva a durat puțin prea mult și speră că oamenii se vor întoarce la școală începând de marți, deoarece nu mai există motive pentru continuarea grevei.

În plus, Consiliul Legislativ, deși a dat un aviz favorabil asupra Ordonanței, a constatat că aceasta este formulată incorect și este neconstituțională.