• Bine ai venit!

Distrugerea barajului major din Ucraina ocupată de ruși: Evacuări și amenințări de devastare pe scară largă

Pe data de 6 iunie, un baraj major din sudul Ucrainei, care era ocupat de ruși, a fost distrus, generând evacuări și teama unei devastări pe scară largă. Rusia și Ucraina s-au acuzat reciproc pentru ceea ce ambele țări au descris ca fiind un act terorist. Inundațiile rezultate au acoperit câmpul de luptă, iar Centrala nucleară Zaporojie se află în pericol. Oamenii sunt îndemnați să se evacueze din calea inundațiilor. Barajul, cu o înălțime de 30 de metri și o lungime de 3,2 kilometri, a fost construit în 1956 pe râul Nipru și face parte din complexul hidroelectric Kahovka.

Locuitorilor din apropierea barajului Nova Kakhova de pe râul Nipro din Herson li s-a cerut "să facă tot ce le stă în putință pentru a-și salva viețile", conform șefului administrației militare a regiunii Herson din Ucraina. Un videoclip cu o dronă, postat pe rețelele de socializare și geolocalizat de CNN, a arătat peretele distrus al barajului și fluxul rapid al apei care se scurgea în râu.

Barajul critic Nova Kakhova se întinde pe râul Dnipro, care este o cale navigabilă importantă ce traversează sud-estul Ucrainei, iar în aval se află mai multe orașe și localități, printre care și Herson, un oraș cu aproximativ 300.000 de locuitori înainte de izbucnirea războiului.