• Bine ai venit!

Evoluția consumului privat în aprilie 2023: Cifre dezamăgitoare și semne de îngrijorare

Evoluția consumului privat în aprilie a adus vești dezamăgitoare. După doi ani de creștere economică, consum și buget în care s-a părut că nu există limite, aprilie 2023 a dat peste cap toate calculele.

Primele semne ale problemelor din bugetul de stat și din economie au apărut încă din primele luni ale anului, însă abia în aprilie s-au conturat indicii clare privind evoluția. Totuși, fiind vorba de o singură lună, este încă prea devreme pentru a trage concluzii definitive, iar lunile următoare vor fi cele care vor dezvălui dacă situația este sub control sau nu.

În primul rând, datele privind execuția bugetului de stat arată o scădere a încasărilor din TVA, în loc să se înregistreze o creștere de 20% așa cum era anticipat de guvern la momentul întocmirii bugetului. TVA reprezintă cea mai importantă sursă de venit pentru bugetul de stat.

Pe lângă problemele evidente legate de colectarea taxelor de către ANAF, care au dus la demisia fostului șef Lucian Heiuș, se observă și o încetinire vizibilă a consumului. Institutul Național de Statistică a arătat în aprilie o scădere a consumului privat. Consumul reprezintă coloana vertebrală a oricărei economii, având o pondere de 60% în PIB-ul României. Astfel, dacă cererea agregată și consumul scad, economia va înregistra o scădere inevitabilă, indiferent de investiții și fondurile din PNRR.

Cu toate că economiștii nu și-au ajustat în mod radical prognozele în urma scăderii consumului din aprilie, anticipând totuși o creștere a acestuia în 2023, realitatea de pe teren arată adesea că distanța dintre prognoză și evoluția reală este mare.

Consumul din aprilie a scăzut în comparație cu aceeași lună a anului precedent și din alte motive conexe, precum încetinirea drastică a vânzărilor de apartamente. Dacă oamenii nu mai cumpără apartamente, nu vor mai achiziționa nici mobilă și electrocasnice.

Într-o notă optimistă, investițiile, în special cele provenite din fonduri UE, se află într-o perioadă favorabilă. Cu toate acestea, se profilează nori de furtună din toate direcțiile. Recent, datele privind inflația în zona euro indică o încetinire puternică a creșterii prețurilor, chiar peste așteptări. La prima vedere, acest lucru poate părea o veste bună, însă încetinirea inflației, împreună cu alți factori, duce la o reducere a ritmului consumului.

Germania, o economie de referință pentru economia locală, se află oficial în recesiune tehnică. Este dificil de crezut, dacă nu chiar imposibil, că România poate rămâne o insulă de creștere economică dacă economia zonei euro se clatină puternic.

Acum că vara a venit, toată lumea este preocupată de concediu și nimeni nu vrea să audă vești proaste, mai ales guvernul și coaliția de guvernare. Din a doua jumătate a anului, așa cum subliniază economistul șef al BRD, Florian Libocor, la conferința ZF Reindustrializarea României, se va pune la încercare economia României într-un mod real și concret.