• Bine ai venit!

Greva din educație continuă: Sindicaliștii cer modificări suplimentare în OUG pentru creșterea salariilor profesorilor

Greva în sectorul educației persistă în România, iar sindicaliștii exprimă nemulțumiri legate de Ordonanța de Urgență (OUG) privind creșterea salariilor profesorilor. Aceștia solicită Guvernului să ia în considerare revendicările lor, printre care se numără asigurarea unui salariu minim pentru debutanți și o salarizare progresivă în funcție de vechime, studii și grad didactic. Sindicatele din educație transmit că greva nu se referă doar la salarii, ci și la viitorul educației și la percepția publică asupra meseriei de dascăl. Acestea exprimă îngrijorarea că guvernanții nu au convins că vor investi în mod real în educație și subliniază necesitatea unei finanțări adecvate pentru acest sector vital.

Revendicările sindicatelor: Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET” cer ca Guvernul și partidele aflate la guvernare să introducă într-un act normativ prevederile care să asigure un salariu minim pentru profesorii debutanți, cel puțin egal cu salariul mediu brut pe economie. De asemenea, acestea solicită o salarizare progresivă în funcție de funcție, studii, vechime și grad didactic pentru întregul personal didactic de predare. Sindicatele consideră că majorările salariale prevăzute în OUG 53/2023 sunt insuficiente și exprimă dezacordul membrilor de sindicat aflați în grevă în acest sens.

Necesitatea unei finanțări adecvate: Liderii sindicatelor subliniază că educația are nevoie de o finanțare adecvată pentru a asigura un învățământ de calitate. Ei amintesc că, deși Parlamentul a adoptat o lege care prevede alocarea unei finanțări egale cu minimum 15% din cheltuielile bugetului consolidat pentru învățământ, guvernanții trebuie să demonstreze că vor respecta această prevedere și să reducă perioada de aplicare. Sindicaliștii atrag atenția că educația nu poate fi neglijată din punct de vedere financiar și îndeamnă guvernanții să schimbe discursul și să facă din educație o prioritate națională.

Greva din sectorul educației continuă în România, iar sindicatele transmit că sunt nemulțumite de OUG privind creșterea salariilor profesorilor. Acestea insistă asupra revendicărilor lor, inclusiv asigurarea unui salariu minim pentru debutanți și o salarizare progresivă în funcție de vechime, studii și grad didactic. Sindicatele atrag atenția că educația are nevoie de finanțare adecvată și solicită guvernanților să își asume faptul că educația trebuie să devină o prioritate națională. Greva este considerată un protest pentru viitorul educației și pentru îmbunătățirea percepției asupra meseriei de dascăl în societate.