• Bine ai venit!

Modificări majore în legislația pensiilor speciale: Vârsta de pensionare crește, iar pensiile vor fi supraimpozitate

Coaliția de guvernare a depus, în data de luni, un set de amendamente la legea pensiilor speciale, conform anunțului făcut de Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu. Aceste amendamente propun următoarele modificări:

Vârsta de pensionare pentru militari, diplomați și personalul auxiliar din instanțe va crește la 65 de ani, până în anul 2035.

Pensiile speciale vor fi supraimpozitate cu 30% pentru partea din venitul din pensii care depășește nivelul câștigului salarial mediu brut (6.700 de lei).

Anumite categorii de persoane care beneficiau de pensii de serviciu vor fi eliminate. Aceste categorii includ personalul asimilat, personalul de specialitate juridiciar asimilat judecătorilor și procurorilor, precum și personalul încadrat pe funcții de execuție specifice în cadrul misiunilor diplomatice.

Accesul la pensia de serviciu va fi limitat prin eliminarea perioadelor asimilate ca vechime recunoscute în prezent în specialitate, cum ar fi vechimea în avocatură sau ca consilier juridic.

Baza de calcul a pensiei de serviciu va fi modificată de la o lună de activitate la întreaga perioadă de activitate, eșalonat, pentru a se alinia sistemului public de pensii. Astfel, începând cu anul 2024, baza de calcul utilizată va crește eșalonat de la 12 luni la 300 de luni.

Vechimea minimă în specialitate va crește eșalonat, de la 15 ani la 25 de ani, pentru anumite categorii de salariați, cum ar fi membrii Curții de Conturi, diplomați și funcționari parlamentari. Această creștere va avea loc între ianuarie 2024 și ianuarie 2034.

Procentul aferent unei baze de calcul va fi reajustat de la 80% la 65% pentru toate categoriile de beneficiari, cu excepția pensiilor magistraților protejate de deciziile Curții Constituționale.

Nicio pensie nu va fi mai mare decât venitul din perioada de activitate.

Se va recalcula pensiile magistraților aflate în plată pentru a elimina inechitățile generate de diferențele mari dintre veniturile celor aflați în pensie față de veniturile celor aflați în activitate.

Nu se vor mai putea cumula pensiile speciale.

Aceste modificări au ca scop eliminarea unor abuzuri și inechități în sistemul pensiilor speciale, iar coaliția de guvernare susține că acestea vor contribui la îndeplinirea condițiilor necesare pentru a primi tranșa de aproximativ trei miliarde de euro din PNRR