• Bine ai venit!

Parlamentul European adoptă norme pentru o utilizare sigură și transparentă a inteligenței artificiale

Miercuri, Parlamentul European și-a adoptat poziția de negociere referitoare la Legea privind inteligența artificială (IA) la Strasbourg. Cu 499 voturi pentru, 28 împotrivă și 93 abțineri, Parlamentul a dat undă verde unor norme care urmăresc să asigure o utilizare sigură și transparentă a IA.

Această poziție de negociere va fi folosită în discuțiile cu statele membre ale Uniunii Europene pentru a ajunge la forma finală a legii. Normele propuse au scopul de a garanta că IA dezvoltată și utilizată în Europa respectă pe deplin drepturile și valorile Uniunii Europene. Printre acestea se numără supravegherea umană, siguranța, viața privată, transparența, nediscriminarea și bunăstarea socială și de mediu, conform unui comunicat al Parlamentului European.

Normele adoptă o abordare bazată pe gestionarea riscurilor și stabilesc obligații pentru furnizorii de IA și pentru cei care implementează sistemele respective, în funcție de nivelul de risc pe care îl prezintă. Sistemele de IA care prezintă un nivel inacceptabil de risc pentru siguranța oamenilor vor fi interzise, inclusiv cele care utilizează evaluarea comportamentului social sau a caracteristicilor personale pentru a clasifica oamenii.

În lista de interdicții incluse de Parlamentul European se regăsesc utilizările intruzive și discriminatorii ale IA, cum ar fi utilizarea sistemelor de identificare biometrică la distanță în timp real sau ulterioară în spații publice, precum și sistemele de clasificare biometrică care utilizează caracteristici sensibile precum genul, rasa, etnia, statutul de cetățenie, religia sau orientarea politică.

De asemenea, sunt vizate sistemele polițienești bazate pe analiza predictivă, care utilizează profilarea, localizarea sau comportamentul infracțional anterior.

Eurodeputații doresc să interzică și sistemele de recunoaștere a emoțiilor utilizate la locul de muncă, în instituțiile de învățământ, în aplicarea legii, gestionarea frontierelor sau extragerea neclară a datelor biometrice din imagini faciale de pe internet sau înregistrări de la camerele de supraveghere pentru crearea bazelor de date de recunoaștere facială.

Deputații europeni au extins clasificarea aplicațiilor cu grad ridicat de risc pentru a include și sistemele de IA care afectează semnificativ sănătatea, siguranța sau drepturile fundamentale ale oamenilor, precum și mediul înconjurător. Sistemele de IA utilizate pentru influențarea alegătorilor și rezultatelor alegerilor, precum și sistemele de recomandare utilizate de platformele de comunicare socială cu peste 45 de milio