• Bine ai venit!

Premierul Nicolae Ciucă discută despre prioritatea națională a Educației și continuarea dialogului cu sindicatele. Vezi măsurile propuse și obstacolele în calea implementării lor!

Dialogul cu sindicatele din învățământ va continua, deoarece Educația rămâne o prioritate națională pentru coaliția de guvernare, conform declarației premierului Nicolae Ciucă. Cu toate acestea, el a menționat că anumite măsuri solicitate nu pot fi implementate în prezent fără a pune în pericol ținta de deficit bugetar asumată de țară.

Premierul a participat la ceremonia de semnare a contractelor de finanțare pentru sprijinirea sistemului național de cercetare-dezvoltare prin atragerea de resursă umană specializată din străinătate, inclusiv din diaspora științifică.

Ciucă a subliniat că în prezent există o grevă declanșată de sindicatele din învățământ și a dorit să evidențieze câteva aspecte care ar trebui să fie cunoscute și înțelese de către toți. El a discutat cu reprezentanții sindicatelor la nivelul Ministerului Educației, în echipa guvernamentală, cu președintele Camerei Deputaților și cu reprezentanții coaliției, pentru a avea un dialog sincer și pentru a transmite că educația reprezintă prioritatea națională numărul unu. Acest lucru se va realiza atât prin programul de guvernare, cât și prin măsurile luate sau care urmează să fie luate, pentru a asigura viitorul copiilor și al țării.

Prim-ministrul a menționat că, de la preluarea mandatului, s-a făcut tot posibilul pentru a aloca mai mulți bani învățământului.

"În 2022, bugetul Educației a fost majorat cu 2 miliarde de lei, iar în acest an bugetul a fost majorat cu 6 miliarde de lei. (...) Nu cred că cineva poate susține că prin simpla aplicare a unei formule într-un sistem în continuă evoluție putem rezolva problemele care persistă de atâția ani. Am prezentat tot ceea ce am realizat, beneficiile pentru profesori, elevi și studenți, precum și planurile noastre pentru îmbunătățirea infrastructurii instituțiilor de învățământ și pentru modernizarea laboratoarelor școlare și universitare. Au fost alocate fonduri în sistem de priorități. (...) Există două priorități naționale: sistemul de educație și sistemul de sănătate", a transmis Nicolae Ciucă.

El a subliniat că problemele din educație nu pot fi rezolvate prin blocarea anului școlar.

"Este foarte clar pentru noi toți că profesorii noștri trebuie să fie la catedră, iar copiii noștri, elevi și studenți, în bănci sau amfiteatre. Nu cred că în prezent este momentul potrivit pentru a rezolva problemele prin blocarea anului școlar. De aceea, mă angajez personal și voi continua dialogul, vom avea întâlniri cu asociațiile de părinți și de elevi și vom încerca să rezolvăm problema prin dialog. Fac apel și la liderii sindicatelor și la cadrele didactice să înțeleagă măsurile pe care le-am luat", a subliniat premierul.

El a menționat că noile Legi ale Educației au fost votate în Parlament și că se dorește implementarea lor cât mai rapidă.

"Ieri au fost votate Legile Educației - Legea învățământului preuniversitar și Legea învățământului universitar. Trebuie să le punem în aplicare, să facem în așa fel încât legile să intre în vigoare și să producă efecte până la începutul anului școlar", a menționat Ciucă.

Cu toate acestea, există măsuri care sunt foarte dificil de implementat în prezent.

"Am amânat întregul proces de elaborare a Legii salarizării pentru a elimina inechitățile și pentru a readuce învățământul la nivelul pe care îl merită. Am găsit, de asemenea, resurse pentru a asigura acele salarii și bonificații pentru debutanții în învățământ. (...) Proiectul de hotărâre de guvern și proiectul de ordonanță de urgență sunt în dezbatere publică. Am înțeles problemele personalului nedidactic și auxiliar. (...) Cu toate acestea, celelalte aspecte discutate cu liderii sindicatelor sunt extrem de dificil de îndeplinit în prezent, întrucât - și fac un apel încă o dată - trebuie să înțelegem că România trebuie să respecte ținta de deficit bugetar pentru a continua să beneficieze de fondurile europene. Nu putem crește cheltuielile în acest moment, deoarece orice astfel de cheltuială afectează deficitul, iar pierderea controlului asupra acestuia ar însemna că nu vom putea îndeplini obiectivele și vom intra într-o altă paradigmă, pe care nu știu cine o va putea controla", a explicat prim-ministrul.

El a subliniat că nu ar fi "nici onest, nici corect, nici principial" să preia portofoliul Dezvoltării în cadrul remanierii guvernamentale, așa cum s-a vehiculat în ultimele zile.