• Bine ai venit!

Președintele rus Vladimir Putin va participa la summitul BRICS în Africa de Sud, obținând imunitate diplomatică

Potrivit unui articol publicat de Bloomberg, se pare că președintele rus, Vladimir Putin, va avea posibilitatea să participe la summitul BRICS din Africa de Sud în luna august fără a se teme de extrădare către Curtea Penală Internațională de la Haga.

Sursele jurnaliștilor indică faptul că Africa de Sud va acorda liderilor țărilor BRICS imunitate diplomatică pe durata summitului. Această decizie vine în ciuda faptului că Africa de Sud este membră a Curții Penale Internaționale, care a emis un mandat de arestare pe numele lui Putin.

În luna martie, Naledi Pandor, ministrul sud-african al relațiilor internaționale, a confirmat că țara sa a invitat președintele rus să participe la summitul grupului de economii emergente BRICS, în ciuda mandatului de arestare emis de Curtea Penală Internațională (CPI).

Pandor a declarat jurnaliștilor la Pretoria: "Președintele Putin este unul dintre liderii BRICS și este invitat la summit, deși cred că mandatul (de arestare) al CPI este un motiv de îngrijorare."