• Bine ai venit!

Prima zi de grevă generală în sistemul de educație din România: Sindicatele cer soluții clare și îndeamnă părinții să țină copiii acasă

Astăzi, luni, 22 mai, marchează începutul grevei generale în sistemul de educație din România. Sindicatele educaționale recomandă părinților să-și țină copiii acasă, chiar dacă școlile nu vor fi închise în totalitate. Cu toate acestea, ei insistă că este necesară o soluție credibilă din partea guvernului pentru a oferi perspective clare în rezolvarea nemulțumirilor existente.

Premierul Nicolae Ciucă a recunoscut că problemele profesorilor sunt reale și a afirmat că orice revendicare rezonabilă poate fi abordată. El a menționat noua lege a salarizării unitare, care va fi finalizată de către Ministerul Muncii până la 15 iulie, iar proiectul va fi înaintat Parlamentului la 1 septembrie după dialogul cu partenerii sociali.

Sindicatele din domeniul educației au anunțat declanșarea grevei generale în școli începând de astăzi, după ce negocierile cu Guvernul de duminică nu au condus la nicio înțelegere. Nemulțumiți de nivelul salarizării personalului din sistem, protestul va continua până când Guvernul va propune o soluție credibilă care să ofere perspective clare.

"Există școli care vor participa în proporție de 100% la grevă, iar acolo unde nu există profesori greviști, aceștia vor avea grijă de copii dacă aceștia se prezintă la școală. Recomandarea pentru părinți este să-și țină copiii acasă, dar școlile nu vor fi închise complet. Este important să clarificăm acest aspect: nu se va pune lacătul pe școli", a declarat Simion Hăncescu, președintele Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI), la finalul negocierilor de duminică, 21 mai, de la Palatul Victoria, conform Agerpres.

În cadrul întâlnirii de duminică, reprezentanții Guvernului au propus stimulente financiare pentru debutanți și cadrele didactice titulare din unitățile de învățământ aflate în zone defavorizate. Totodată, Executivul și-a reafirmat angajamentul de a majora salariile până la maximul grilei pentru personalul nedidactic inclus în Anexa 8, în conformitate cu aplicarea Legii salarizării nr. 153, conform unui comunicat emis de Guvern.