• Bine ai venit!

Procedura de licitație pentru Drumul Expres Arad - Oradea va demara în august, în trei tronsoane

Potrivit informațiilor furnizate de Ilie Bolojan, președintele Consiliului Județean Bihor, procedura de licitație pentru selectarea constructorilor Drumului Expres Arad - Oradea va putea fi demarată în luna august. Drumul va fi împărțit în trei tronsoane.

În luna iulie, se are în vedere obținerea avizelor necesare pentru adoptarea hotărârilor de guvern pentru aprobarea indicatorilor tehnico-economici și exproprierea terenurilor afectate de proiect. Dacă se vor obține aceste avize, procedura de licitație ar putea începe în luna august.

În primăvara anului curent s-au făcut pași importanți pentru finalizarea proiectului tehnic al Drumului Expres Arad - Oradea. S-au realizat auditul de siguranță rutieră la studiul de fezabilitate al drumului expres și au fost finalizate și verificate documentațiile necesare obținerii Acordului de Mediu. Aceste documentații sunt în prezent în consultare publică pe site-ul ANPM până la data de 25 iunie, iar observațiile și sugestiile pot fi trimise până la această dată.

De asemenea, vor fi organizate patru dezbateri publice în ultima săptămână din luna iunie în Oradea, Salonta, Arad și Chișineu Criș. În cadrul studiilor de mediu s-au analizat efectele potențiale ale proiectului asupra ariilor naturale, trecerea speciilor de faună și impactul asupra sănătății populației, biodiversității, apei, aerului și solului.

Traseul drumului traversează zone deschise, cum ar fi terenuri agricole și pajiști. Proiectul va implica construirea unor poduri peste râurile Crișul Alb și Crișul Negru. În zona Chișineu Criș, s-a adoptat soluția mutării traseului drumului și a nodului rutier pentru a nu afecta ariile naturale protejate din zonă.

Se estimează că la sfârșitul lunii iunie, după finalizarea consultărilor publice, se va obține avizul de mediu, ținând seama de faptul că traseul nu se suprapune peste siturile de interes comunitar Natura 2000.

În prezent, se efectuează ultimele foraje pe noul amplasament și se lucrează la identificarea proprietarilor de terenuri de pe noul culoar de expropriere, având în vedere reconfigurarea traseului în zona limitrofă orașului Chișineu Criș din județul Arad.