• Bine ai venit!

Procesul de faliment Euroins: Impactul asupra clienților și păgubiților, termene și cereri de plată


Astăzi, Tribunalul București va avea un nou termen în procesul de deschidere a procedurii de faliment pentru compania de asigurări Euroins. În cazul în care instanța decide falimentul, va începe numărătoarea inversă pentru expirarea polițelor RCA.

Creditorii Euroins vor putea depune cereri de plată la Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA) începând cu data ridicării autorizației de funcționare a asigurătorului, dar nu mai târziu de 90 de zile de la data rămânerii definitive a hotărârii de deschidere a procedurii de faliment sau de la data nașterii dreptului de creanță, în cazul în care acesta s-a născut ulterior. În cazul în care tribunalul decide astăzi deschiderea procedurii de faliment, această decizie poate fi atacată și termenul limită până la care creditorii pot depune cereri de plată se va prelungi.

Până în prezent, Fondul de Garantare a Asiguraților a înregistrat un număr de 11.508 cereri de deschidere a dosarelor de daună din partea potențialilor creditori de asigurare ai Euroins, începând cu data de 17 martie 2023 și până la data de 21 mai 2023. De asemenea, în aceeași perioadă, FGA a primit 75.498 de solicitări pentru categoria de cereri de plată, din care au fost înregistrate 29.089 de cereri pentru acordarea despăgubirilor/indemnizațiilor și 13.539 de cereri pentru acordarea restituirii de primă. În total, au fost înregistrate 42.628 de cereri.

La data retragerii autorizației de către Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), în data de 17 martie 2023, Euroins avea aproximativ 2,5 milioane de clienți în România. În prezent, polițele Euroins sunt încă valabile, însă decizia instanței de astăzi poate determina expirarea acestora în cel mult 90 de zile sau prelungirea valabilității prin amânarea deciziei de intrare în faliment a companiei.

În ultimii 8 ani, falimentele Astra, Carpatica și City Insurance de pe piața asigurărilor din România au implicat plăți semnificative efectuate de Fondul de Garantare a Asiguraților, iar aceste plăți încă nu s-au încheiat complet. În cazul Astra, instanța supremă i-a achitat pe toți inculpații din dosar în 2021, chiar dacă existau condamnări anterioare dispuse de instanța de fond în 2019. Singurul dosar în care s-au dat condamnări definitive a fost cel al falimentului Carpatica ASIG, unde în 2017 au fost condamnați cinci directori ai companiei de asigurări la pedepse cuprinse între 10 luni și 5 ani și 6 luni de închisoare, în timp ce toți membrii ASF trimiși în judecată au fost achitați. În cazul falimentului City Insurance, există în prezent două dosare penale deschise la DIICOT, dar nu a fost identificat încă niciun suspect. În ceea ce privește falimentul Euroins, procurorii de la Parchetul General au primit o plângere referitoare la Euroins încă din anul precedent, însă până în prezent nu au reușit să adune suficiente probe pentru a acuza pe cineva.

Costurile falimentului Astra Asigurări s-au ridicat la peste 550 de milioane de lei, bani plătiți de Fondul de Garantare a Asiguraților. Carpatica ASIG a însemnat alte 498 de milioane de lei plătite de FGA, iar falimentul City Insurance se conturează ca un dezastru financiar. În plus, urmează să se facă plăți și în cazul falimentului Euroins.