• Bine ai venit!

Protestul din educație rămâne valabil: Sindicaliștii solicită majorări salariale și garanții pentru profesori

Liderii celor trei mari sindicate din educație au declarat că protestul programat pentru marți, 30 mai, va avea loc, după ce au negociat cu ministrul Muncii, Marius Budăi.

În cadrul întâlnirii cu Marius Budăi, sindicaliștii au reiterat revendicările pe care le-au avut și în săptămâna precedentă: o majorare salarială până la finalul anului și adoptarea unui act normativ care să garanteze că profesorul debutant va avea un salariu cel puțin egal cu salariul mediu brut.

În conferința de presă de după întâlnirea cu Marius Budăi, sindicaliștii au explicat că au propus multiplicarea coeficientului de ierarhizare 1 cu suma de 3.000 de lei, în loc de 2.500 de lei cum era până acum, și că au convenit să se întâlnească în perioada următoare pentru a discuta despre grilă. Ei au cerut, de asemenea, o majorare salarială de 25% pentru acest an.

Sindicaliștii susțin că guvernanții nu au niciun motiv să aștepte avizul Băncii Mondiale, deoarece aceasta este deja conștientă de revendicările sindicatelor din învățământ.

În plus, sindicaliștii au menționat că mediul universitar a început, de asemenea, să se mobilizeze, cu profesori care au intrat în grevă. Ei au afirmat că propunerile făcute erau deja cunoscute de ministerul Muncii încă din vineri și că pauza de trei zile a fost inutilă.

Sindicaliștii au declarat că ministrul Muncii le-a spus că este dispus să discute despre noua grilă din legea salarizării bugetare, însă nu are mandat să le facă o propunere și trebuie să discute în cadrul coaliției. Ei au transmis că nu există niciun motiv pentru anularea mitingului de marți și i-au solicitat președintelui Klaus Iohannis să intervină ca mediator în acest conflict, așa cum este normal să facă.