• Bine ai venit!

Reunificarea națiunii maghiare - Speranța și obiectivul guvernului după Trianon

Tratatul de la Trianon a avut un impact profund asupra conștiinței naționale a maghiarilor și a determinat o separare dureroasă a comunității maghiare dincolo de granițele țării. Cu toate acestea, speranța și conștiința națională au rămas puternice, alimentând dorința de reunificare și de menținere a identității maghiare în Bazinul Carpatic. În acest context, secretarul de stat adjunct pentru politică națională din cadrul Cancelariei primului-ministru, Péter Szilágyi, a vorbit despre această speranță și despre obiectivele guvernului maghiar într-o ceremonie de inaugurare a Podului Unității de la Porva.

Speranța într-un viitor maghiar:
Péter Szilágyi a subliniat că, în ciuda consecințelor tragice ale Tratatului de la Trianon, maghiarii au continuat să speră că limba, tradițiile și cultura lor nu vor fi uitate, ci vor continua să facă parte din viața de zi cu zi. De la anul 2010, guvernul maghiar a depus eforturi susținute pentru a împlini această speranță. În acest sens, aproximativ 150.000 de maghiari care trăiesc în afara granițelor țării au fost recunoscuți oficial ca parte a națiunii maghiare. Obiectivul guvernului este de a permite acestor maghiari să prospere în țara lor natală și de a consolida identitatea maghiară a comunităților din diasporă.

Memorie și acțiune:
Péter Szilágyi a evocat momentul de doliu din 4 iunie 1920, când mii de maghiari îmbrăcați în doliu s-au adunat la Budapesta pentru a-și exprima tristețea față de decizia Marilor Puteri care a blocat peste trei milioane de maghiari în afara granițelor țării. Cu toate acestea, el a afirmat că frontierele nu vor mai fi permise să-i despartă pe maghiari de compatrioții lor. Reunificarea națiunii a devenit un obiectiv clar al guvernului maghiar, iar maghiarii din diasporă vor redeveni membri cu drepturi depline ai națiunii.

Tratatul de la Trianon a creat o ruptură dureroasă în conștiința națională a maghiarilor, dar spiritul de speranță și dorința de reunificare au rămas puternice. Guvernul maghiar a luat măsuri concrete pentru a recunoaște și susține maghiarii din afara granițelor, asigurându-le oportunități de prosperitate în țara lor natală și promovând identitatea maghiară în comunitățile diaspora. Prin decizia de a începe reunificarea națiunii, maghiarii își reafirmă determinarea de a depăși frontierele și de a fi din nou o națiune unită.