• Bine ai venit!

Suspendarea grevei generale în învățământ: Profesorii așteaptă garantarea salariilor și majorărilor prevăzute

Profesorii au anunțat că au decis să suspende greva generală. Cele două federații sindicale, Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Sindicatelor din Educație "SPIRU HARET", au luat decizia de a suspenda greva după consultări cu profesorii, însă aceasta este condiționată de anumite cerințe. Guvernul trebuie să includă în Ordonanța de Urgență următoarele prevederi: salariul debutantului trebuie să fie la nivelul salariului mediu brut pe economie, iar de la 1 ianuarie 2024, majorarea salarială trebuie să fie de 50%.

Sindicatele au avertizat că, în cazul în care noua Lege a salarizării nu va cuprinde principiile stabilite în Ordonanța de Urgență, greva va fi reluată.

Radu Vancu a reacționat la anunțul premierului Ciucă cu privire la greva profesorilor, acuzându-l pe acesta de minciună. Sindicatele din domeniul Educației au adresat un ultimatum Guvernului.

În cadrul anunțului de suspendare a grevei generale, sindicatele au menționat că Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Sindicatelor din Educație "SPIRU HARET" au decis suspendarea grevei în urma consultărilor cu liderii organizațiilor sindicale afiliate. Suspendarea este condiționată de includerea în ordonanța de urgență care urmează să fie aprobată de Guvern, în ședința de astăzi, a următoarelor prevederi:

- Salariul de bază al profesorului debutant/asistentului universitar să fie stabilit la nivelul salariului mediu brut pe economie utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat, cunoscut și care reprezintă 23% din maximul grilei de salarizare din sistemul public.
- Acordarea primei tranșe de majorare salarială (50% din creșterea salarială prevăzută de noua lege a salarizării) începând cu data de 1 ianuarie 2024.

În comunicatul emis, sindicatele au precizat că, în cazul în care noile principii nu vor fi incluse în textul noii legi a salarizării, greva va fi reluată.

Guvernul s-a reunit pentru a adopta mai multe acte normative privind salarizarea angajaților din învățământ în momentul în care această știre a fost publicată.

În schimbul renunțării la grevă, Guvernul PNL - PSD - UDMR a promis profesorilor vouchere pentru cărți în valoare de 1.500 de lei net și creșterea salari