• Bine ai venit!

Economia Germaniei intră în recesiune în primul trimestru 2023: Contracție de 0,3% în PIB

Economia germană a înregistrat o recesiune în primele trei luni ale anului curent, întrucât Produsul Intern Brut a suferit o contracție de 0,3% în comparație cu trimestrul anterior, conform datelor revizuite publicate de Oficiul federal de statistică (Destatis), citate de Reuters.

Această scădere de 0,3% în perioada ianuarie-martie 2023 vine în urma unei contracții de 0,5% în ultimul trimestru al anului trecut. Recesiunea este definită tehnic ca fiind înregistrată atunci când Produsul Intern Brut se contractă timp de două trimestre consecutive. Pentru Germania, aceasta reprezintă prima intrare în recesiune după pandemia de coronavirus, care a generat o contracție a PIB-ului în primul și al doilea trimestru din 2020.

"După ce PIB-ul a intrat în teritoriul negativ la sfârșitul anului 2022, economia germană a înregistrat două trimestre negative consecutiv", a declarat președintele Destatis, Ruth Brand.

O estimare preliminară, publicată la sfârșitul lunii aprilie, sugera că PIB-ul a stagnat în primul trimestru, indicând faptul că Germania a evitat recesiunea. Cu toate acestea, conform noilor date revizuite, consumul privat nu a reușit să susțină economia în contextul inflației ridicate. Destatis a anunțat joi că gospodăriile private au cheltuit mai puțin pe alimente, îmbrăcăminte și încălțăminte în primul trimestru al anului 2023, în comparație cu trimestrul precedent. În schimb, investițiile companiilor au înregistrat o creștere în primele trei luni ale anului, după o evoluție slabă în a doua jumătate a anului 2022. De asemenea, schimburile comerciale au avut o contribuție pozitivă la PIB.

Cu toate încetinirile din timpul iernii, Guvernul german mizează pe o relansare treptată a activității economice pe parcursul anului, estimând că în ansamblul lui 2023, cea mai mare economie europeană va înregistra o creștere de 0,4%.

Germania este principalul partener comercial al României și reprezintă principala destinație a bunurilor exportate de către 17 state membre ale Uniunii Europene, fiind una dintre primele trei destinații pentru 22 de state membre.